Netbeheer Nederland, de vereniging van de acht netbeheerders, speelt een cruciale rol in het beheer van elektriciteit- en gasnetten voor alle burgers en bedrijven, inclusief de ov-sector. Hans-Peter Oskam, directeur Beleid & Energietransitie bij Netbeheer Nederland, ziet volop kansen voor ov-bedrijven om het elektriciteitsnet te ondersteunen én tegelijkertijd zelf te profiteren.
Oskam werkt al negen jaar bij Netbeheer Nederland en is medeverantwoordelijk voor het versnellen van de energietransitie en het goed beheren van het net. Een van de belangrijkste dossiers waar Netbeheer Nederland zich momenteel mee bezighoudt, is het versterken van het steeds zwaarder belaste elektriciteitsnet. Dit blijft een prioriteit voor de komende jaren.
Hoewel er al veel bereikt is, staat de sector in feite nog maar aan het begin van een enorme opgave. Met het oog op de doelen van 2030, moet in twintig procent van de tijd zestig procent van het werk worden gedaan. Dat vereist een ongekend snelle opschaling, maar Oskam heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken.
Voor het behalen van de doelen die zijn afgesproken in het klimaatakkoord van 2019 liggen we goed op koers, en het nieuwe hoofdlijnenakkoord bevestigt volgens Netbeheer Nederland dat wordt doorgegaan met het klimaatbeleid en de gestelde doelen voor 2030 en verder. “Dit geeft de nodige rust en vertrouwen om met volle kracht door te bouwen aan de toekomst”, aldus Oskam.
In de ov-sector moet volgens Oskam elke ondernemer eigenlijk een energieondernemer worden, inclusief grote spelers zoals ProRail en NS. “Over ongeveer tien jaar zal bijna alle stroom in Nederland groen zijn, opgewekt door zon en wind. Bedrijven die zich kunnen aanpassen aan fluctuerend aanbod en wisselende prijzen zullen het goedkoopst aan stroom komen.”
Oskam benadrukt de noodzaak van een mentaliteitsverandering bij zowel burgers als bedrijven. Dit houdt in dat productieprocessen moeten worden aangepast om optimaal gebruik te maken van goedkopere, groene stroom, wanneer deze beschikbaar is. Zo’n verandering is niet alleen voordelig voor het elektriciteitsnet, maar natuurlijk vooral gunstig voor bedrijven zelf.
De ov-sector moet dan ook gaan nadenken over hoe ze slim met hun elektriciteitsgebruik kunnen omgaan. Oskam vergelijkt het met spitsmijden. Daarnaast moeten innovaties zoals batterijopslag, moderne remtechnieken en multifunctionele hubs rond stations gaan helpen om piekbelastingen te verminderen en piekvragen op te vangen.
Netbeheer Nederland zet daarom in op een integrale aanpak en samenwerkingen binnen en tussen sectoren, vertelt Oskam. “Initiatieven zoals EV-hubs kunnen helpen om efficiënter gebruik te maken van beschikbare stroom. Netbeheer Nederland staat klaar om concrete afspraken, pilots en uitvoeringen te ondersteunen.”