Wim
Een jaar geleden werd tijdens het New Energy Forum het initiatief genomen voor een overleg over de mogelijkheden die het elektriciteitsnetwerk van het Openbaar Vervoer kon bieden in het oplossen van netcongestie. Samen met enkele collega’s werden we enthousiast gemaakt om hier tijd in te steken. Nu ben ik niet technisch en moet ik vertrouwen op mijn collega’s die dat wel zijn, maar al snel werd duidelijk dat het niet alleen een technische uitdaging zou zijn om dit te bewerkstelligen, er zaten ook juridische elementen in (een OV-aanbieder mag geen stroom verkopen) en was er een uitdaging om bestuurlijk Nederland zo ver te krijgen dat ze hierover zouden willen gaan nadenken.
Public affairs
Kortom, een echte public affairs uitdaging, zoals we dat binnen de communicatie noemen. Public affairs is het vakgebied dat zich richt op de interactie tussen organisaties en de overheid, evenals andere belanghebbenden, om beleid en regelgeving te beïnvloeden. Het omvat activiteiten zoals belangenbehartiging, lobbyen, communicatie en stakeholdermanagement om de publieke opinie en besluitvormingsprocessen te beïnvloeden. Het lobbyen heeft een nogal negatief imago, waar velen vinden dat in het lobbyproces de democratie buitenspel staat. Echter alle goede doelen lobbyen ook in de provinciehoofdsteden, Den Haag en Brussel, omdat zij voor hun belang opkomen. Niet alleen grote bedrijven, maar ook belangenbehartigers van natuur- en milieuclubs, provincies en grote steden zijn allemaal bezig met lobbyen. Natuurlijk moeten er goede regels en afspraken zijn, maar het is niet verboden om voor jouw belang op te komen.
Anna
In september 2023 werd ik door SAMEEN, een projectbureau dat studenten op duurzame projecten zet, gekoppeld aan Energie in het OV. Net als Wim ben ik niet technisch opgeleid, maar vanuit mijn studie Communicatie- en informatiewetenschappen aan de RUG zou ik als deel van de contentredactie meehelpen om Energie in het OV op de kaart te zetten. Ik heb de uitdaging met beide handen aangenomen, me destijds nauwelijks bewust van de impact die het project zou hebben. In het najaar van 2023 zijn we gestart met een klein redactieteam, zoals we dat zelf noemden, en sinds dien hebben we een lange weg afgelegd.
De reis
Binnen Energie in het OV hebben we als communicatiestrategie de inhoud centraal gesteld, waarbij wij ons in eerste aanleg gefocust hebben op het aanspreken van een specifieke doelgroep van deskundigen, betrokkenen en belanghebbenden. Zoals voor velen zal gelden, wisten wij zelf niet van het bestaan van een apart elektriciteitsnet van het OV, dus het was belangrijk om deze kennis en aanverwante informatie te delen. We zijn begonnen met het werken aan een website, en gestart met het bouwen aan content. Onder andere door het interviewen van experts, zowel uit de energiehoek als uit de hoek van openbaarvervoersbedrijven, evenals lectoren van Entrance, zoals Bert de Jonge en Martien Visser. Ook was Marten van der Laan, lector Systeemintegratie bij Entrance betrokken bij de expertpanel Netbeheer Energie in het OV. We hebben een designer ingehuurd om een mooier plaatje te maken van het scenario Rood en scenario Groen en begin 2024 is de website live gegaan.
Inmiddels staan er meer dan 30 verhalen op de website, interviews, oproepen en uitleg. De website is sinds 1 januari 2024 circa 1.900 keer bezocht, de whitepapers zijn 237 keer gedownload en de video is 195 keer bekeken.
Onze LinkedIn-pagina groeide flink in de laatste maanden, van 120 volgers in februari 2024 tot 624 volgers in juni 2024, met 1.005 likes en 61 reposts. En ook bestuurlijk zijn er stappen gemaakt. De minister noemde Energie in het OV in de november (2023) brief en er is formeel een overdracht geweest. Stephan Brandligt en Gerard Schouw zijn door de minister van Economische Zaken en Klimaat aangesteld als gezanten netcongestie en pakken de handschoen van ons op.
Bestemming bereikt
Tot nu toe kunnen we concluderen dat onze inspanningen ervoor gezorgd hebben dat Energie in het OV daadwerkelijk op de bestuurlijke agenda is gekomen. De activiteiten op onze website en onze LinkedIn hebben hier zeker aan bijgedragen. Net zoals bij vele andere projecten is het een complex en dynamisch geheel, met verschillende partijen, met verschillende achtergronden. We kunnen concluderen dat onze inspanningen zeker geslaagd zijn en we kunnen de redactie overlaten aan de twee gezanten netcongestie. Er rest ons niets dan dit van een afstand te blijven observeren en wie weet raken we in de toekomst op de een of andere manier nog eens betrokken.
Graag willen wij onze dank uitspreken voor:
Robert Galjaard, ex redactielid Annely Agema, techniek- en strategiebureau Be-Remarkable, design- en animatiebureau Clarify, en alle mensen en partijen die verder hebben bijgedragen aan het succes van Energie in het OV.