€ 25 miljoen voor ‘Energie in het OV’-pilots

Advies Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten aan Minister EZK

share Delen

Het stroomnet is overvol. Uitbreidingsplannen voor ondernemingen en woonwijken staan daardoor in de ijskast. Maar ondanks investeringen wordt de netcongestie steeds groter en dreigt nu ook bestaande huishoudens in de problemen te brengen. Demissionair Minister EZK Rob Jetten heeft daarom opdracht gegeven tot het opstellen van de Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten.

 

Inmiddels is deze Actieagenda netcongestie toegezonden aan de Tweede Kamer. Opvallend is dat coördinator Stephan Brandligt expliciet aandacht besteedt aan de meerwaarde van meervoudig gebruik van het elektriciteitsnet OV om de netcongestie te helpen oplossen.

Brandligt heeft haast en stelt voor om direct drie maatregelen uit te voeren. De eerste maatregel betreft het doen van onderzoek naar de bijdrage die ‘Energie in het OV’-maatregelen kunnen leveren aan de oplossing van de netcongestie. Het antwoord op deze vraag wordt hem binnen enkele weken geleverd door de reguliere netbeheerders en de OV-netbeheerders die deze analyse het afgelopen halfjaar hebben uitgevoerd in het ‘Expertpanel Netbeheer Energie in het OV’.

Op basis van deze uitkomsten zet Brandligt de tweede maatregel in gang: Het uitvoeren van standaardiseerbare en schaalbare pilots. OV-bedrijven en marktpartijen dringen hier al lange tijd op aan, maar lopen tegen het probleem aan dat er bij het Rijk weinig interesse is om deze innovaties financieel te ondersteunen. Daarom maakt de coördinator Actieagenda zich sterk om € 25 miljoen aan pilotbudget te vinden bij diverse programma’s, zoals het ‘Missiegedreven Topsectoren Beleid’ of de ‘Small Business Innovation Research (SBIR)-aanpak’.

Parallel hieraan lanceert Brandligt dan ook de derde maatregel: het wegnemen van belemmeringen in wetgeving en financiering om opschaling mogelijk te maken. Noodzakelijk is dan wel dat de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) nauw met elkaar samenwerken. Minister Jetten heeft aangegeven om op dit punt nadrukkelijk de vinger aan de pols te houden. De voortgang van deze ‘Energie in het OV’-aanpak meldt hij binnenkort in zijn Voorjaarsbrief Netcongestie. En in antwoord op signalen uit de Tweede Kamer dat het Ministerie van IenW weinig initiatief neemt, antwoordde hij dat hij zal toezien op de kwaliteit van de samenwerking met dit departement.

 

Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten: https://open.overheid.nl/documenten/61058b9c-a3ea-424b-ab03-d7843a635d86/file
Bron:  Robert Galjaard

 

close

call +