Expertpanel Netbeheer: ‘Denk verder dan de eigen sector!’

Expertpanel Netbeheer, Maarten Zanen (Ricardo Rail), Alexander Bal (Royal HaskoningDHV) en Rogier Pennings (ROCC)

share Delen

Het meervoudig gebruiken van het energienetwerk van het openbaar vervoer kan een waardevolle bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie en het verminderen van netcongestie. Daar is de sector zelf al langer van doordrongen, dus wordt volop gekeken naar innovatieve oplossingen om dit mee vorm te geven. Daarnaast is het  belangrijk om de buitenwereld hierin mee te nemen en zo goed mogelijk samen te werken met andere stakeholders, zoals de energiesector.  Het Expertpanel Netbeheer, bestaande uit experts uit de rail- en energiebranche, is daarom al bijna een jaar bezig om de kansen die ze zien te onderbouwen en zichtbaar te maken. Maarten Zanen (Ricardo Rail), Alexander Bal (Royal HaskoningDHV) en Rogier Pennings (ROCC) kunnen worden gezien als drijvende krachten achter die ambitie.

Door innovatieve oplossingen, zoals energieopslag en slim grid-management, kan het OV een sleutelrol spelen in de transitie naar een duurzamer en robuuster energiesysteem, daar zijn Zanen, Bal en Pennings van overtuigd. Elk met hun eigen expertise denken ze over die oplossingen na, brengen ze in kaart wat ervoor nodig is om die te implementeren en laten ze zien wat dat kan opleveren.

De Investeringsagenda Energie in het OV is een belangrijk uitvloeisel van het Expertpanel Netbeheer, waarvan zij kartrekkers zijn. De tien punten die erin staan geformuleerd, geven een mooi beeld van wat er allemaal mogelijk is. Tegelijkertijd moet het vooral ook als een aansporing richting alle stakeholders dienen om er ook echt werk van te maken. De OV-sector kan niet alleen het eigen energieverbruik optimaliseren, maar ook regio’s en andere partijen ondersteunen bij het gezamenlijk aangaan van de uitdagingen op dit gebied. De mogelijkheden om de laadinfra van het OV te delen met derden illustreren dat. Samenwerking tussen verschillende sectoren en slim gebruik van beschikbare technologieën is daarvoor essentieel.

Het verder kijken dan de eigen sector is volgens Zanen, Bal en Pennings iets dat dan ook uitgebreid binnen het Expertpanel Netbeheer is besproken. “We moeten ons realiseren dat wij ook andere sectoren kunnen helpen. Als je kijkt naar de OV-sector, dan heeft die natuurlijk te maken met een ochtendspits en een avondspits, maar daar tussenin rijden veel minder treinen. Het is ruimte die we wellicht kunnen inzetten om andere sectoren te ontlasten en verder te helpen. En dat is waar wij samen met heel veel enthousiasme over nadenken.“

In een serie van drie artikelen gaan Maarten Zanen, Alexander Bal en Rogier Pennings dieper in op deze materie én op hun eigen expertisegebied.

Lees ook het interview met Maarten ZanenAlexander Bal en Rogier Pennings.

close

call +