'We zijn niet alleen in een wereld met slechts één transitie, dus we zullen moeten samenwerken'

Xander Smit, lid van het kernteam van Transform

share Delen

In elke transitie staan veranderaars op. Vernieuwers die vol nieuwsgierigheid en met allerlei initiatieven naar de wereld kijken. Dit speelt naast het OV ook in andere branches. In Transform zijn pioniers op het gebied van energie verenigd. Dit netwerk brengt innovatieve ideeën samen op het gebied van energie rondom bouwen, vestigingsklimaat en mobiliteit. Door het vraagstuk vanuit een breder perspectief te bekijken, komen nieuwe en overlappende oplossingen in beeld.

Xander Smit is lid van het kernteam van Transform. “De ontwikkelingen van windmolens, zonnepanelen, batterijen, elektrische voertuigen en elektrische bouwmaterieel gaan razendsnel”, begint hij te vertellen. “Tegelijkertijd wordt hard gewerkt aan de verzwaring van de infrastructuur. Ons huidige elektriciteitsnet gaat uit van onbeperkte transportcapaciteit en is gericht op het grootschalig opwekken van elektriciteit. Dat loopt spaak met de huidige ontwikkelingen. Dat moet anders. Daar is een groot aantal pioniers van overtuigd. Zij zijn verenigd in ons netwerk Transform. We worstelen allemaal met dezelfde vraagstukken, dus dat vraagt om samenwerking, dit kan niemand alleen.”

Vanuit Transform wordt kennis gedeeld en ontmoeting tussen de partijen geïnitieerd. “Samenwerken begint met elkaar ontmoeten, luisteren naar elkaars wensen, behoeften en mogelijkheden en onderzoeken wat je voor elkaar kunt betekenen’’, vervolgt Xander. “Er zijn nu drie kennis-ontwerp-sessies georganiseerd en de eerste ideeën kunnen al gelijk worden gerealiseerd. Het mooie is namelijk dat de oplossing voor een probleem soms heel eenvoudig kan zijn. Als je het maar deelt.’’ 

Vervoersbedrijven met elkaar aan tafel

Ook vervoersbedrijven worden bij deze bijeenkomsten met elkaar in contact gebracht. “Waar deze bedrijven in het dagelijks leven misschien elkaars concurrenten zijn, blijken zij te worstelen met dezelfde problematiek”, vervolgt Xander. “Deze mensen zouden elkaar niet uit zichzelf opzoeken terwijl zij wel voor de ander van grote waarde kunnen zijn. Door hen aan elkaar te koppelen, ontstaat een écht gesprek. Dat is wel iets wat we hebben geleerd: samenwerken gaat niet toevallig. Dat moet je organiseren en daar moet je echt aan werken.’’

Vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is Henny de Jong nauw betrokken bij Transform. “Innovatie geeft onzekerheid en is soms spannend, maar daar hoef je het zeker niet voor te laten’’, zegt zij. “Wat voor jou ingewikkeld is, kan voor de ander zo geregeld zijn. Dat betekent dat samenwerking essentieel is. Vind elkaar in een soort open innovatie ecosysteem: een structuur waarin mensen het vertrouwen krijgen dat ze er samen uit kunnen komen. Dat geldt voor bedrijven onderling, maar ook voor ons als overheid. Alleen zo kunnen we samen innoveren.”

close

call +