Stedin alarmeert: aggregaten en wachttijden. Waarom slimme energiehubs nú nodig zijn

Redactie Energie in het OV

share Delen

Het onderwerp netcongestie was deze week volop in het nieuws. En dat onderstreept wederom de noodzaak tot het omarmen van innovatieve energie-oplossingen, waar het OV een bijdrage aan kan leveren, zoals het ontwikkelen van energiehubs.

De problemen op het energienet kwamen deze week weer volop aan de oppervlakte. Zo luidde Stedin hard de noodklok. Afgelopen Kerst heeft de netbeheerder voor het eerst aggregaten moeten inzetten, omdat de reservecapaciteit niet genoeg was. Het bedrijf waarschuwt dat stroomstoringen vaker zullen voorkomen. De aggregaten zijn met Kerstmis ingezet in Walcheren, vooral vanwege de grote toestroom van toeristen. Dit jaar zal dat met Pasen opnieuw zo zijn.

Ook op andere plekken worden de problemen volgens Stedin steeds nijpender. Het gaat bijvoorbeeld om de regio's Amersfoort, Gouda en Dordrecht. Daar heeft Stedin eveneens de reservecapaciteit moeten aanspreken.

Netcongestie zorgt er ook voor dat het openbaar vervoer op sommige plekken last ondervindt. Zo laat Qbuzz een deel van haar elektrische bussen in Zuid-Holland rijden met behulp van dieselaggregaten. Dat is vanuit het perspectief van Energie in het OV bekeken natuurlijk ontzettend zonde. Het busstation van Gouda biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor het aanleggen van een energiehub, waarmee dit probleem zou kunnen worden ondervangen.

Daarnaast meldde netbeheerder Enexis deze week dat, naast bedrijven, ook huishoudens er door de drukte op het net steeds meer rekening mee moeten houden dat ze niet zomaar een nieuwe stroomaansluiting kunnen krijgen. Enexis, dat in Noord-Brabant, Limburg, Overijssel, Groningen en Drenthe huishoudens van stroom voorziet, zegt dat het weliswaar volop investeert in uitbreidingen van het net, maar dat het omslagpunt nog niet is bereikt en de wachtlijsten blijven groeien.

Energiehubs kunnen niet alleen voor het OV, maar ook voor huishoudens uitkomst bieden. Nu kan soms niet worden begonnen met de aanleg van nieuwe woonwijken omdat het stroomnet er niet klaar voor is. Met een energiehub zou een halve tot hele wijk van energie kunnen worden voorzien. Daarmee kunnen energiehubs dus een bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood.

close

call +