Nationale Pilotzone Energie in het OV in de spotlight bij opening Railforum Raildagen

Redactie Energie in het OV

share Delen

Tijdens de aftrap van de Railforum Raildagen in een historische tramremise van HTM hebben MRDH, RET en HTM laten zien hoe zij energiek optrekken als samenwerkingspartners. Die samenwerking beperkt zich niet uitsluitend tot het verzorgen van goed openbaar vervoer in het zuidelijk deel van de Randstad, maar strekt zich sinds kort ook uit tot het leveren van concrete oplossingen om de netcongestie in de gebieden rond Den Haag en Rotterdam te verminderen. Het uitgestrekte elektriciteitsnet van de OV-bedrijven blijkt daarvoor namelijk goed inzetbaar - na doorvoering van een paar technische aanpassingen.

(de tekst gaat onder de foto verder)

In een korte bevlogen presentatie zetten de manager duurzaamheid van HTM, Eline Mertens en haar collega Bas Hazeborg uiteen hoe de partijen elkaar gevonden hebben als netcongestiebestrijders, en hoe zij in de praktijk optrekken met elkaar onder het motto “elektriciteitsnet OV actief inzetten voor energietransitie”. Het samenwerkingsverband van deze drie koplopers heeft de werktitel ‘Taskforce Energie in het OV’.In de komende maanden komen MRDH, RET en HTM onder de vlag van deze Taskforce al naar buiten met verrassende initiatieven, zoals het aanbieden van op de bovenleiding aangesloten laadpalen voor zware vrachtauto’s, en een onderstation voor trams dat geen aansluiting op het netwerk van netbeheerder Stedin nodig heeft. Op de langere termijn leggen de samenwerkende partijen de link tussen de forse woningbouwopgave in de regio, de noodzakelijke ontsluiting ervan met goed OV, en het beperken van de daarbij komende investeringen in het Stedin-netwerk door de toepassing van meervoudig gebruik van het elektriciteitsnet voor het OV.

Duidelijk is dat die dynamiek goed valt bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en het Ministerie Klimaat en Groene Groei (KGG). Samen met de ambtenaren van deze departementen is de introductie van de ‘Nationale Pilotzone Energie in het OV’ in voorbereiding. In de ‘achtertuin’ van Minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans en Staatssecretaris OV Chris Jansen, start de ‘Taskforce Energie in het OV’ binnenkort met de uitvoering van een reeks samenhangende ‘Energie in het OV’-pilots. Deze proefnemingen zijn bedoeld om zicht te krijgen op technische, organisatorische en juridische inzichten die nog moeten worden opgelost om deze aanpak echt te kunnen opschalen.

Naar verwachting treffen de Minister KGG, Staatssecretaris OV en de ‘Taskforce Energie in het OV’ elkaar nog voor het eind van het jaar. Om alle activiteiten op het gebied van netcongestiebestrijding goed vast te leggen in een Bestuurlijk Akkoord ‘Netcongestiedeal OV’ dat door de bewindslieden van IenW en KGG bekrachtigd zal worden. En om gezamenlijk het formele startsein te geven voor de Nationale Pilotzone Energie in het OV.

close

call +